Werkkostenregeling bij personeelsreizen, jubileumreizen en incentive reizen

Werkkostenregeling (WKR) is per 1 jan 2015 van kracht. De werkkostenregeling (WKR) is voor alle werkgevers verplicht. Binnen deze regeling kunnen werkgevers maximaal 1,2% van hun totale fiscale loon (de 'vrije ruimte') besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers.

Daaronder vallen afhankelijk van de feiten en omstandigheden onder meer bedrijfsfeesten en bedrijfsuitjes en bedrijfsreizen, maar ook bepaalde fun-elementen van een inhoudelijk evenement. Over het totale bedrag boven de vrije ruimte betaalt de werkgever loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. Daarnaast kunnen bepaalde zaken onbelast vergoed blijven, verstrekt worden of ter beschikking gesteld worden door gebruik te maken van de zogenoemde gerichte vrijstellingen en nihil-waarderingen.

WKR belemmering voor personeelsreizen, jubileumreizen en incentivereizen?

Nee juist niet menen wij. In de voorgaande regeling, de wet paarse krokodil werden reizen volledig belast, je kon geen splitsing van stelposten instellen. Dat kan binnen de WKR wel, waardoor het belastbare deel aanzienlijk kleiner kan zijn. Mits de stelposten in het teken van educatie of ‘het verbeteren van vaardigheden voor het werk’ staan en in veel gevallen is dat het geval. Alle daarmee samenhangende kosten kan je dus onder de vrijstelling brengen. Overigens ,er zijn geen duidelijke kaders met betrekking tot het zakelijk, inhoudelijk karakter en/of trainingsdoeleinde van een Incentive of personeelsreis. Men wordt geacht hier op basis van 'gezond verstand' een realistische inschatting te doen.

WKR voordeliger dan de oude regeling bij personeelsreizen?

Als er sprake is van een zakelijk of inhoudelijk karakter dan zeker. De kosten die met deze activiteiten gemoeid zijn vallen buiten de WKR. Vaak zijn dit de grootste kostenposten van een personeelsreis of incentive reis. De zogenaamde fun-elementen vallen uiteraard wel binnen de WKR. Maar vergeleken met de vorige regeling, waarin de kostenposten niet opsplitsbaar waren kon het zijn dat het gehele bedrag werd belast. Dus schrik niet meteen af van de WKR regeling met betrekking tot jubileumreizen, studiereizen of incentive reizen.

Check altijd uw redenatie bij de belastinginspecteur. Zie de Belastingdienst in deze niet als boeman, maar gebruik hun kennis en uw expertise van het evenementen vak om samen in ieder geval op 1 lijn te komen. Motivation Travel heeft zich als incentive specialist verdiept in de werkkostenregeling. Omdat wij nu eenmaal vinden dat een advies compleet moet zijn, dus ook op dit vlak.

Is uw personeelsreis WKR proof?

De richtlijnen bieden in de praktijk meer gunstige uitwerkingen dat u wellicht bedenkt. Neem snel contact op en we kijken samen of uw programma "WKR proof is". Uiteraard geven wij graag adviezen en tips die uw reis WKR proof maken.

Logo Motivation Travel

Top 5 personeelsreizen

Contact

 • Motivation Travel B.V.
  Van Woustraat 14
  3817 PG Amersfoort
  The Netherlands
 • +31-(0)33-4624662
 • +31-(0)6-25550596
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Logo Motivation Travel
 • Motivation Travel B.V.
  Van Woustraat 14
  3817 PG Amersfoort
  The Netherlands
 • +31-(0)33-4624662
 • +31-(0)6-25550596
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.