Column: Uitvoerende Kunst!
In deze column krijg ik ruimte om mijn ervaringen en emoties te delen in deze bizarre tijden. Even niet over de nieuwe overheidsmaatregelen. Hoewel ik wel een bijzondere timing vond van Rutte om exact om 19.11 uur te roepen dat teambuilding en bedrijfsuitjes voorlopig even uit de boze zijn. Even dacht ik dat Rutte in de rol van hofnar een knipoog naar het carnaval wilde maken. Gezien de timing een puik stukje uitvoerende kunst!
Ik kan het me als de dag van gisteren herinneren. Van huis tot aan de balie. 23 januari 2004. De dag dat ik officieel onderneemster werd. Inmiddels gaat een aanmelding van een bedrijf online, maar in die tijd ging je naar de balie. En via de bakker weer naar huis. Hoe dat ging? Een hoop administratie inleveren, met veel trots de bedrijfsnaam uitspreken en de dame aan de balie uitleggen wat ik ging ondernemen. Wel reizen, maar dan anders, teambuilding maar dan met een reis, uitleggen aan een ambtenaar wat het begrip incentive inhield. Het was aan de dame aan de balie om aan mijn lange betoog een BIK code te koppelen. (tegenwoordig een SBI code).
Glans
In de MICE branche zijn er veel respectabele ondernemers. Sommige ondernemers zijn jaaaaren geleden begonnen met teambuildingachtige activiteiten in het land, op een strand of op de hei. Maar ondernemers ondernemen en kijken om zich heen, voelen wat er gebeurt en krijgen energie waar nog meer prikkels te halen zijn. Meegolvend op een groeiende reismarkt. Zo gebeurde het afgelopen decennia dat vele eventbureaus of organisatoren van lokale evenementen letterlijk hun grenzen verlegden. En zo werd onze branche vanuit de breedte aangevuld met vele lokale opererende eventbureaus met ieder hun eigen, van origine, SBI code. Deze ondernemers werden naast concurrenten branchecollega’s, vrienden, sparringpartners. Samen trokken we op en gaven we de markt glans. En wie eenmaal in deze niche onderneemt stapt er niet snel meer uit, het vak is te mooi!
Corona
Jaren en jaren verstrijken. En toen kwam er Corona en werd onze branche vanaf dag 1 kei- en keihard geraakt. Een acute flatline vanaf begin maart. Iedere ondernemer in deze branche voelt de harde klappen. Gelukkig zijn er steunmaatregelen. Hoe meer de tijd verstrijkt, des te broodnodiger ze zijn. Onderzoek in de branche wijst uit dat ondernemers met dezelfde werkzaamheden verschillende SBI codes hebben. Traditionele Reisorganisatoren moeten het doen met 4 % tegemoetkoming terwijl collega ondernemers, ‘recreatief overig’ en ‘dienstverlening voor uitvoerende kunst’ (…ja echt) respectievelijk 34 en 37 % steun ontvangen. Nu de situaties nijpender worden door het verstrijken van de tijd kan het verschil in SBI code in dezelfde markt dus essentieel zijn qua voortbestaan. Een bizarre situatie!
Lobby
Tijd voor een grote lobby in Den Haag. Ten eerste uniformiteit in de branche en als we toch bezig zijn de 4 % ter discussie stellen. Met 100 % maximaal omzetverlies en nog vele maanden te gaan kan het toch niet waar zijn dat we de minimaalste tegemoetkoming noteren? De gehele cultuur-, recreatie- en sportsector komt in aanmerking voor 20-37 %. Ik realiseer mij dat deze sector ook forse klappen heeft gehad, maar ook weer maanden in bepaalde vorm in business is. Kappers die 20% krijgen terwijl ze ‘maar’ 6 weken gesloten zijn geweest.
Ik wil ook een SBI code Dienstverlening in uitvoerende kunst. überhaupt overleven in deze tijden is al een uitvoerende kunst op zich en in deze tijden verweven tot mijn hoofdactiviteit. Nu maar hopen dat de ambtenaar mijn bezwaarschrift begrijpt…