Column: Boulevard of broken dreams
Tijdens mijn reizen heb ik met regelmaat te maken gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Op bepaalde reizen waren zij deels opdrachtgever of reisden er afgevaardigden mee van dit departement. Op locatie heb ik met vele groepen op diverse bestemmingen borrels, toespraken, presentaties en alles van dat mogen bijwonen op Ambassades én residenties van de Ambassadeurs. Meermaals heb ik natuurlijk, en zo ook mijn reisgenoten, mijn ogen uitgekeken naar de pracht en praal van onze visitekaartjes in het buitenland. Naast de formele agenda zijn er natuurlijk ook de (zeer) informele momenten en dan hoor je de echte en smeuïge verhalen. Zo weet ik sindsdien dat er op BZ een afdeling is dieformeel natuurlijk niet bestaat, maar stiekem, informeel wél. Deze mysterieuze afdeling in het souterrain wordt ook wel de Boulevard of Broken dreams genoemd. Even geestig als bedroevend.
Als je in het verre verleden eenmaal een betrekking had bij de overheid dan was dit een aanstelling voor het leven. Met name onder de blauwbloedige corporale studenten was BZ een gewilde werkgever. Liefst via ‘het klasje’ via het netwerk opwerken tot een mooie buitenlandse post. Natuurlijk werkt het niet zo in de praktijk en dus zitten er bij BZ heel wat mensen na jaren over de wereld te hebben rondgezworven (op kosten van de belastingbetaler) met een ervaring rijker en een illusie armer nog steeds op het departement. Wat ze doen? Geen idee… er wordt gezegd dat ze vaak te vinden zijn op deze Boulevard of Broken Dreams, opgezadeld met een of ander zinloze opdracht of rapport wat naar alle waarschijnlijkheid in een onderste bureaulade verdwijnt. En er werken meer mensen op deze afdeling dan dat wij willen weten.. Een chique Melkertbaan.
De Algemene rekenkamer kraakte dit jaar harde noten over de beveiliging van informatie die van en naar het ministerie van BZ gaat. Het ministerie maakt gebruik van elf systemen waarvan er maar één volledig is goedgekeurd. ‘De reisadviezen zijn niet consequent’ stelde de Algemene Rekenkamer. (Overigens had dit onderzoek geen betrekking op Covid-19). Maar het geeft wel aan dat zaken in dit domein niet op orde zijn bij BZ, nou net het departement wat onze nationale reisadviezen coördineert. Deze reisadviezen bepalen een groot deel het actuele lot van de reisbranche. Het zal jullie niet zijn ontgaan dat logica van de actuele reisadviezen ontbreekt met alle gevolgen van dien. Daarbij staan de reisadviezen van de verschillende Europese landen steeds vaker, zo niet bijna altijd, haaks op elkaar waardoor het draagvlak begrijpelijkerwijs afneemt. Totale chaos ligt op de loer en wellicht de mokerslag voor de reisbranche. En zo vloeien wij als branche langzaam af naar de industry of broken dreams…
Soms visualiseer ik me dat de coördinatie van de reisadviezen ook op deze afdeling gemaakt worden. Waarom ik dat denk? Omdat de mensen die hier werken naar het schijnt de link met de realiteit enigszins verloren hebben. En alleen van deze mensen kan ik dan het gebrek aan logisch inzicht absorberen.
Hoe dolgraag wil ik voor BZ en al haar buitenlandse collega’s een internationaal event organiseren zodat zij in alle rust en veiligheid kunnen broeden op een eenduidig Europese richtlijn voor reisadviezen. Er staan genoeg (lege) congres- en eventaccommodaties te springen om mooie en zinnige meetings te faciliteren….